top of page

Feestje van Leesfeest

Op de website van Leesfeest is de Ballerinus opgedoken! Een recensie, bedoel ik. Heel fijn! En dan mag ik ook nog een column voor Leesfeest schrijven. Die zal de maand september op hun website staan en daarna ook hier :-)

"Samen staan we sterk!

Weeskind Ravi en zwerfhond IJs wonen in een caravan aan het water. Zij zijn de enige bewoners aan deze kant van het kanaal. Tot kapitein Sep, samen met zijn papegaai John en kat Perzika, aanmeert met zijn schip de Ballerinus. Ravi is even wantrouwig – Wat doet dat schip aan zijn kade? – maar al snel bouwen hij en de kapitein een hechte vriendschap op.

Als Sep vertelt dat er langs het kanaal een spandoek hangt:‘Benno’s Zoo Nu Geopend!’ gaat Ravi op zoek en komt hij uit bij een dierentuin in een oude circustent. Het begin van een avontuur, want zodra Ravi ontdekt dat circusdirecteur Benno de dieren wil verkopen aan de slager, hebben hij en Sep een missie: de dieren redden! Ze willen de dieren terugbrengen naar waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Na een spannende ontvoering varen ze uit met de Ballerinus en de circusdieren. Zo komt het dat Ravi zijn caravan verlaat en op wereldreis gaat.

Mensen en dieren sluiten vriendschappen én maken vijanden in‘De laatste reis van de Ballerinus’. Ook afscheid nemen speelt een grote rol. In verschillende werelddelen laat de Ballerinus ‘bemanningsleden’ achter. Los van elkaar dragen Ravi en Sep ook allebei hun eigen gemis met zich mee. Zo komt Luna, Ravi’s overleden moeder, regelmatig voorbij in hun gesprekken. Sep vraagt Ravi waar Luna nu is volgens hem:

‘Overal. In haar spulletjes, in de sterren, op de begraafplaats.’ Ravi legde zijn hand op zijn borst, over de maansteen. ‘ En hier in mij.’

Afscheid nemen doet pijn, maar is tegelijkertijd heel mooi. Op zo’n moment besef je namelijk hoe diep iemand in je hart zit en dat diegene daar blijft, ook al ben je niet meer samen. Dat maakt Arienne Bolt op een hartverwarmende manier duidelijk.

De illustraties van Linde Faas zijn echte kleurexplosies, onder andere gemaakt met aquarel. Haar levendige tekeningen tonen hoe bijzonder en gevarieerd de reis is die de Ballerinus maakt. ‘De laatste reis van de Ballerinus’ is een boek om bij weg te dromen en zo te ervaren hoe mooi de wereld is, vol natuur, dieren, liefdevolle mensen en kostbare vriendschappen. En ja, ook vol gevaren en mensen met kwade bedoelingen. De slager reist hen achterna, belust op wraak omdat ze met zíjn dieren (en dus zíjn vlees!) de wereld over reizen. En de piraten die ze treffen op zee hebben ook weinig goeds in de zin… De les die Arienne Bolt ons leert is: samen staan we sterk, net als de bemanning van de Ballerinus.

De dieren kunnen erg goed samenwerken. Met de papegaai als tolk communiceren de verschillende dieren en mensen met elkaar. Heel geloofwaardig is dat niet, maar het zorgt er wel voor dat de bemanning een saamhorig geheel vormt.

Behalve hartverwarmend is het debuut van Arienne Bolt avontuurlijk, humoristisch, en tussendoor ook nog eens leerzaam. Wat kenmerkt de werelddelen? Hoe is het om op zee te leven? Vaar mee met Ravi en Sep en ontdek het zelf! Karine."

Recent
Archief
bottom of page